Back to home
Wnętrza

Zachwyć się widokami na morze

O tej willi położonej w Nha Trang, nadmorskim mieście na południowo-wschodnim wybrzeżu Wietnamu, można powiedzieć wiele dobrych rzeczy. Ale jeszcze więcej – o jej otoczeniu. To właśnie przestrzeń wokół sprawiła, że brutalistyczna w stylu rezydencja wygląda tak jak nie inaczej.

Wspaniała lokalizacja dawała wiele możliwości pracowni MM++ architects, by popisać się kunsztem. Oni jednak postawili na oszczędność, która jedynie stanowi scenerię do podziwiania spektaklu natury. Z wyrzeźbionego w wzgórzu miejsca o powierzchni 500 mkw rozpościera się wyjątkowy widok na ocean, z zatoką i górami w tle.

I to one są tu aktorem pierwszoplanowym. Już na wczesnym etapie koncepcji trzeba było opracować rozwiązania, które pozwoliły w pełni wyzyskać szanse wizualnego odbioru krajobrazu i wpisać się w wysoką, gęstą zabudowę tej dzielnicy mieszkaniowej.

Czysty brutalizm?

Ogólna koncepcja bazowała na silnym zaakcentowaniu prostoty kształtów konstrukcji obiektu, wykorzystaniu surowych i naturalnych materiałów oraz kilku innowacyjnych funkcjach wnętrza. Kontrast między brutalistycznymi cechami głównej konstrukcji obiektu, a starannie wykonanymi wnętrzami, jest bardzo intensywny. Doświadczanie realności miało być głównym uczuciem, jakie towarzyszy odwiedzającym to miejsce.


Do obiektu można wejść z tylnej ulicy, w górnej części działki. Mury z grubo rzeźbionych kamieni to odniesienie do bardzo skalistego, bezpośredniego otoczenia domu. Fasada domu od strony ulicy jest całkowicie nieprzezroczysta, nie da się w ten sposób wejrzeć do środka. Zapewnia to prywatność i zdecydowanym gestem kieruje willę w kierunku morza.
Cienie i światła padające na płótno z granitowych bloków dodają dramatyzmu i wywołują silne odczucia, gdy do domu wejdzie się z ulicy. Niezależnie czy jest to dzień, czy noc.

Przestrzeń widokowa

Zewnętrzne schody wprowadzają gości na parter. Przestrzeń domu jest całkowicie otwarta dzięki zastosowanej konstrukcji, która pozwoliła na usunięcie wszystkich kolumn z wyjątkiem dwóch podpór zintegrowanych z ramą okien. Pomieszczenia kuchenne i techniczne są ulokowane z tyłu, dzięki czemu widok na panoramę jest całkowicie otwarty.


Charakterystycznym elementem wnętrza są rzeźbione spiralne schody, umieszczone w centralnej części rezydencji. To oś domu i wystroju wnętrza. Wystarczająco mocny wizualnie akcent, aby zrównoważyć naturalną siłę widoku na zatokę.


W zależności od potrzeb poszczególnych mieszkańców oraz rodziny jako całości, pierwsze piętro może być całkowicie przemodelowane ruchomymi drewnianymi ścianami przesuwnymi. Może powstać miejsce całkowicie otwarte, albo piętro podzielone na wiele kombinacji pomieszczeń z maksymalnie trzema klimatyzowanymi sypialniami, która każda będzie wyposażona w otwartą łazienkę.

Ten system został wdrożony, aby umożliwić budowanie szerokich widoków na zewnątrz ale też kształtować swobodnie interakcje. Olejowane drewno jest dominującym materiałem – zapewnia przytulny i luksusowy wygląd. Jest też kontrastem dla surowych kamiennych bloków w łazienkach.

Balkon wysuwany

Główna sypialnia została zaprojektowana z wysuwaną szklaną loggią. Wysuwa się ona dzięki specjalnemu napędowi. Gdy balkon jest w pełni wysunięty, dom znika z tyłu, a podziwianie „morskiej sceny” pod gwiazdami jest doświadczeniem niemal totalnym.


Wnętrze zaprojektowano jako kontrast do prostoty kształtów obiektu. jednak wszelkie piękno tego domu jest w pełni funkcjonalne. Największą wartością był tu krajobraz i jego ekspozycja.

Niezakłócony ogląd na otoczenie stał się głównym wyznacznikiem dla procesu projektowania. Powstała rezydencja czerpiąca z tradycji stylu brutalistycznego, który wydaje się być małoprzystawalny do wnętrz domowych. Tu jednak sprawdza się znakomicie.

Projekt: MM++ architects / MIMYA .co  (Mỹ An Phạm Thị, Michael Charruault)
Foto: Hiroyuki Oki
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy