Back to home
Wnętrza

Dom nad jeziorem

Budynek mieści się na skarpie, a jego architekturę oraz wystrój wnętrz podyktował otaczający krajobraz oraz spuścizna regionu. Kształt bryły domu, jego kolorystyka oraz wykorzystane w nim materiały nawiązują do tradycyjnej zabudowy pasterskiej, choć zastosowano nowoczesne rozwiązania techniczne.

Charakterystyczny dach i ściana frontowa pokryte zostały wiórem osikowym, który płynnie przechodzi z dachu na ścianę. Jest to jedyny materiał pochodzący z innego rejonu, ale świetnie nawiązał do wszechobecnego gontu i klimatu gór, a jednocześnie pozwolił na pozbycie się rynien, dzięki czemu w czasie deszczu woda spływa po domu prosto do samej ziemi.


Jedyny w swoim rodzaju charakter parteru kształtuje przeszkolona ściana. Dwa przesuwne okna pozwalają na otwarcie połowy ściany i łączą wnętrze z tarasem. Roztaczająca się panorama jest nieodłącznym elementem wnętrza.

Otwarta przestrzeń kuchni, jadalni oraz salonu to niestandardowe, ale uzupełniające się połączenia materiałów zimnych z ciepłymi. Betonową podłogę równoważą postarzane, drewniane okładziny ścian oraz sufitów. Geometryczną formę kanapy uzupełnia stolik-pieniek ukształtowany przez samą naturę. Niewątpliwą ozdobą strefy dziennej są również wykonane na zamówienie dwie ogromne lampy wiszące. W zimowe wieczory salon ogrzewa prosty kominek z pionową wizją ognia, który zajmuje mało miejsca i zapewnia ciekawy efekt wizualny ze względu na pojawiający się w nim wysoki płomień. Obok znajduje się wysoka aż do sufitu, wąska wnęka na drewno, doskonale wpisująca się w stylistykę wnętrza.

Nowoczesny design kuchni łagodzi faktura drewna, z której wykonane zostały fronty szafek oraz dekoracja ścienna. Ścianę zdobi wycięty w stalowej płycie znak kwiatu życia – typowy lokalny symbol ludowy.

Na parterze znajdują się jeszcze dwie łazienki: jedna z wolnostojącą wanną, druga (mniejsza) z komfortową kabiną. W łazienkach utrzymano charakterystyczną dla całej aranżacji kolorystykę: czerń i szarość zestawione z bielą oraz wybarwieniem drewna.

Na piętro prowadzą czarne, drewniane schody, na których pojawia się przewijający się w całym domu motyw graficzny.

Symetrycznie, po obu stronach budynku, zaprojektowano pokoje dzieci, a każde z nich urządziło tam swoje królestwo. Ulubionym miejscem zabaw są jednak antresole, które znajdują się w każdym z pomieszczeń.

I na koniec wnętrz obok którego trudno przejść obojętnie: sypialnia rodziców. Co za widok!!!

 

Macie ochotę na więcej? Koniecznie zobaczcie film!

Projekt: HOLA grupa projektowa
Foto: Yassen Hristov
Więcej zdjęć w portfolio pracowni  na Homebook.pl
1 Comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy