Back to home
Wnętrza

Dom luster w Barcelonie

Lustra, szlachetne kamienie, wyburzone ściany, liczne okna – to składniki, które pomagają stworzyć przestrzeń idealną do wypoczynku. Nawet jeśli mieszkanie znajduje się tuż przy najbardziej żywej części Barcelony.

Ekipa Nook Architects przyznaje: przywykli do pracy przy projektach w centrum miasta. Realizowali wnętrza we wszystkich chyba głównych częściach Barcelony – w dzielnicach Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Poble Nou… W stolicy Katalonii działają od 2011 roku, gdy Ana Garcia, Joan G. Cortés i Rubén F Berenguer założyli swoją pracownię (nook po katalońsku oznacza zakątek, ciche miejsce, miejsce do wypoczynku).
Jednak „Dom Luster”, jak go nazywają, to już samo serce Barcelony. Centrum centrum. Gdy trafili do mieszkania położonego przy Plaça Catalunya pierwszą rzeczą, którą zrobili, było wyjrzenie przez obszerne drzwi balkonowe na cudowny widok zabytkowej dzielnicy. Mieszkanie jest wyjątkowo położone na jednym z najwyższych pięter budynku. Wtedy, przy pierwszym „wyjrzeniu” zapadła decyzja – strefy dzienne będą tak uporządkowane, by otwierały na tę szaloną, żywą część miasta.

Dom w eklektycznym styluDom w eklektycznym stylu

Dużo wina

Klient, zachwycony tym jak żyje się w Barcelonie, miał bardzo wyraźną ideę tego jakie ma być jego nowe mieszkanie. Chciał aby było ono obszernym wnętrzem, które będzie dla niego miejscem odpoczynku podczas okazjonalnych wizyt w mieście, a także przestrzenią do przyjmowania gości. Kuchnia musiała być więc centrum wszystkiego, służąc jako miejsce spotkań.

Dom w eklektycznym stylu

Zarazem miała to być przestrzeń bardziej jak z gastrobaru, niż rodzinna kuchnia. Do tego pojawiło się nietypowe wymaganie: mieszkanie uzupełnić miała „piwniczka” na ponad 600 butelek wina.
Remont rozpoczął się od wyznaczenia pokoju dziennego na najbardziej zewnętrznej części mieszkania, między fasadą, a pierwszą ścianą nośną.

Następnie zmiksowaliśmy ją z kolejną przestrzenią, już znajdującą się bardziej w środku budynku. Te dwie części były pierwotnie oddzielone przez ścianę nośną, którą w dużej części zburzyliśmy, co pozwoliło utworzyć dwa duże otwory. One pomagają łączyć obie części mieszkania – opowiadają projektanci z Nook Architects.

Część domu przeznaczona na dzienne aktywności to 61 mkw z całkowitej powierzchni 118 mkw.
Mieszkanie ma dwa patia, do których przylegają pozostałe pokoje. Główna sypialnia z łazienką znajduje się w pobliżu wejścia i otwiera się na bardziej kameralne patio. Wanna i szafka łazienkowa z umywalką znajdują się w sypialni.

Dom w eklektycznym styluDom w eklektycznym stylu

Duża szafa oddziela ją od przedpokoju.
W dalszej części korytarza została urządzona łazienka dla gości, tuż obok sypialni gościnnej. Z tej części mieszkania mamy widok na atrium z główną klatką schodową budynku. Obok pokoju gościnnego, z bezpośrednim dostępem ze strony kuchni, znajduje się schowek z winem. Jest tu drewniany stojak i chłodziarka – goście na pewno doceniają taką bliskość tej części mieszkania.

Lustra i okna

Mieszkanie wyróżnia spora liczba okien – jest ono bardzo dobrze doświetlone, mimo względnie niedużej liczby pokoi. W sumie mieszkanie miało 10 otworów na zewnątrz, w tym okna i drzwi balkonowe. Projektanci postanowili jednak… zwiększyć liczbę różnego typu otworów i pomnożyć ich obecność.

Użyliśmy luster, aby podkreślić architekturę wnętrza z początku ubiegłego wieku. W korytarzu, który ma trzy duże okna z widokiem na atrium, umieściliśmy bardzo duże lustrzane panele, aby powielić widok na zewnątrz i nadać przestrzeni bardziej przejrzysty charakter – opisują.

Dom w eklektycznym stylu

Wykorzystano też pozostałą po wyburzeniu część ściany nośnej – a raczej ją „zakamuflowano”. Ulokowanie tam lustra sprawiło, że ściana znika w pojedynczej, pionowej tafli szkła. Szkło jakby „rozpuszcza ścianę”, ściągając uwagę na drzwi balkonowe. Pozwala też kucharzowi sprawdzać co się dzieje za nim na półkach i strefie kuchennej, nawet gdy zabawia swoich gości.

Dom w eklektycznym stylu
Wysokie sufity pozwoliły na powiększenie okien, które doprowadzają światło nawet w najciemniejsze obszary pomieszczeń. Dzięki temu każda przestrzeń jest bardziej przestronna bez obniżania poziomu prywatności.

Znajdowanie lokalności

Remont sprawił, że mieszkaniu przywrócono dawne elementy, które poprzednia aranżacja skrywała. Udało się na przykład wydobyć łukowe sklepienia z płytkami ceramicznymi i żelaznymi belkami. Wykorzystano szlachetne surowce (drewno, granit, stal i szkło), wszystkie w neutralnych odcieniach – za wyjątkiem granitu używanego w kuchni i łazienkach. Dom w eklektycznym stylu

Granit Stromboli pełni rolę wyraźnego akcentu w przestrzeni – nadaje jej ciemną, czarną oprawę wzbogaconą o złote smugi, które kontrastują silnie z jasnymi tonami sześciokątnej płytki na podłodze kuchni, tak typowego dla podłóg w mieszkaniach w dzielnicy Eixample.

Dom w eklektycznym styluZaproponowane przez Nook Architects współczesne i ciepłe wykończenia podkreślają oryginalną strukturę mieszkania, która została zmieniona tylko na tyle, by przywrócić oryginalnego ducha przestrzeni. To, co powstało, jest bardziej uczciwym uzupełnieniem formy budynku, która umożliwia domowej przestrzeni ewoluowanie w stronę dzisiejszego poziomu komfortu i stylu życia.

Projekt: Nook Architects
Foto: Yago Partala
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy