Back to home
Wnętrza

Dom dla artystów. Z widokiem na góry

To idealne miejsce dla ludzi sztuki. Nic dziwnego – widoki są niezwykłe i sprzyjające twórczemu relaksowi. Dom na amerykańskiej prowincji, zaprojektowany przez Olson Kundig to zarówno miejsce do życia, jak i tworzenia.

Obiekt powstał na wiejskiej działce o powierzchni 728 arów i znajduje się w regionie Trout Lake w stanie Washington w Stanach Zjednoczonych. Dosłownie parę kroków od zabudowań płynie rzeka White Salmon, a w oddali rozciąga się widok na górski krajobraz.

Właścicielami i inwestorami jest dwójka ludzi zawodowo zajmujących się sztuką, dla których natura jest ważnym aspektem pracy. On jest malarzem i fotografem, a ona artystką i projektantką tekstyliów.

Otwarcie na świat

Dlatego architekci z pracowni Olson Kundig na samym początku otrzymali polecenie, by przy projektowaniu nowego domu umiejętnie połączyć go z otaczającym krajobrazem i zmaksymalizować możliwości łączenia życia w domu z tym, co na zewnątrz. Powstała otwarta, przestronna i przezroczysta w pewnym sensie konstrukcja przestrzeni.

Nasi klienci pochodzą z kreatywnego środowiska, więc chcieli, aby była to przestrzeń twórcza. Dla nas oznacza to miejsce, które może pomieścić w sobie przyszłe nieznane jeszcze i niepojęte kreacje. Dlatego chcieliśmy zachować stosunkowo prosty format strukturalny budynków. Cztery budynki są rozmieszczone wokół wewnętrznej przestrzeni na dziedzińcu, a kilka pomieszczeń studyjnych ma bezpośrednie połączenie z drogą biegnącą obok nieruchomości. Ma to też na celu ułatwienie przenoszenie do wysyłki dzieł sztuki, które mogą powstać na miejscu – mówi Tom Kundig, główny projektant.

Oczywiście ze względu na charakter pracy właścicieli, ważne było dla obojga posiadanie przestrzeni studyjnej oddzielonej od domu. Niemniej miała ona być naturalnie powiązana z codzienną przestrzenią zarówno poprzez formę jak i użyte elementy wystroju.

W stylu wiejskim

Wszystkie cztery budynki przypominają bryły obiektów wykorzystywanych przez farmerów. Wykorzystano wytrzymałe i mało wymagające materiały budowlane poddane w minimalnym stopniu obróbce – stąd wyrazista obecność betonu, sklejki i stali. Obicie fasady głównego budynku wykonano z drewna jodłowego Douglas, które zostało wyfrezowane lokalnie i przygotowane przez samych właścicieli. Pokrycia dachowe z blachy falistej były również dobrane i postarzone przez nich.


Ta wiejska ostoja składa się – jak już napomnieliśmy – z czterech odrębnych budynków zestawionych ze sobą w dwie grupy. Pierwsza to główny dom, warsztat stolarski i wiata garażowa znajdujące się pod jednym zadaszeniem w kształcie litery T. Skryty pod dachem dziedziniec znajduje się w środku układu i łączy trzy przestrzenie.

Budynki przypominają rolnicze zabudowana z okolicy, ale tak jak to robimy w naszych projektach, staraliśmy się wziąć ten kontekst i rozwinąć go w bardziej zdecydowanym, nowoczesnym języku. Staraliśmy się zaprojektować coś, co było znakomicie proporcjonalne w cichy, w pewnym sensie rolniczy czy gospodarski sposób – mówi Kundig.

Pracownia i miejsce spotkań

Oddzielne, wolnostojące studio artystów znajduje się na północny wschód od głównego budynku. Posiada zadaszone patio, które łączy się z pokojem gościnnym. Tutaj właściciele pracują nad swoimi projektami, a czasami organizują zajęcia i warsztaty artystyczne dla grup.


We wszystkich czterech budynkach duże składane drzwi i przesuwane wrota, na wzór tych od stodoły, otwierają całkowicie przestrzenie na zewnątrz. Umożliwiają tym sposobem przenoszenie dużych dzieł sztuki i sprzętu – to aspekt praktyczny. Bardziej twórcze zastosowanie tego rozwiązania to intymne połączenie ze otoczeniem, jakie zapewniają.

To projekt, który bazował na elastyczności i tworzeniu. Chodziło o stworzenie przestrzeni, która gościom i właścicielom pozwoli zaznawać przyjemności spotkań w wiejskim krajobrazie – tłumaczy projektant.

Główny dom ma bardzo oszczędną formę. Składa się z pojedynczej przestrzeni o wysokości dwóch pięter. Otwarty salon stanowi centrum domu. Łączy się z jadalnią i kuchnią oddzieloną od biblioteki dwustronnym kominkiem.
Ukryte stalowe schody wpasowane w betonową obudowę kominka prowadzą do strychu nad biblioteką. Główna sypialnia znajduje się nad łazienką i przestrzenią higieniczną. Dostęp do niej zapewniają schody w holu wejściowym.

Szeroko otwarte

Cztery dwuskrzydłowe pary drzwi o długości ponad 9 metrów – dwie po obu stronach głównej części mieszkalnej i dwie po obu stronach budynku pracowni artysty – pozwalają całkowicie otworzyć wnętrze.

Wtedy staje się ono, podobnie jak zmysły i umysł artysty, miejscem przez które przepływa krajobraz. Takie otwarcie domu pozwala w pełni cieszyć się widokami – z jednej strony pobliskiej rzeki, z drugiej – górą Adams.

Nasi klienci to artyści, którzy chcieli stworzyć grupę budynków, które mogłyby pomieścić wielu użytkowników i funkcji. Jest tu zarówno studio i pomieszczenia mieszkalne dla właścicieli, ale także miejsca umożliwiające pobyt przyjaciół i innych artystów, którzy mogliby tu zamieszkać – wyjaśnia Tom Kundig.

W efekcie powstał dom gościnny i przyjazny. Zarówno dla tych, którzy przybędą by w pięknych okolicznościach przyrody cieszyć się przestrzenią i krajobrazami oraz pracować nad projektami. Jak też jest to ostoja, w której dwójka właścicieli domu może po prostu odciąć się od świata i skupić na pracy.

Projekt: Pracownia Olson Kundig
Foto: Jeremy Bittermann
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy