Back to home
Wnętrza

Aneks w bieli, serce z orzecha

Dodajmy więcej słońca i harmonii, a pewna rezydencja w kanadyjskim Montrealu zyska drugą młodość. Pracownia Appareil przygotowała modernizację zimowego ogrodu w jednej z tamtejszych willi. Kto by pomyślał, że taka drobna zmiana może dodać oddechu całej domowej przestrzeni.

Architekci z Appareil otrzymali zadanie zaprojektowania oraz renowacji wspólnych przestrzeni rezydencji w Montrealu. Projekt, który nazwano Waterloo Residence, miał wprowadzić do domu równowagę. Właściciele chcieli przede wszystkim zachowania harmonii między nowymi elementami wprowadzonymi do wnętrza oraz tym, co zastane. Zaproponowana przez kanadyjskich projektantów koncepcja to połączenie czystej estetyki minimalizmu ze skandynawskimi wpływami.

Nie tylko zimowe raje

Nowa część domu powstała w miejsce przestarzałego ogródka zimowego. W Villa Mont-Royal, bo tak nazywa się rezydencja, był on użytkowany tylko przez część sezonu. Właściciele chcieli znaleźć nowe, bardziej uniwersalne przeznaczenie dla dodatkowej części domu.
Dzięki bliskiej współpracy inwestora oraz projektantów z Appareil udało się stworzyć miejsce wypełnione naturalnym światłem. Co więcej – świeża aranżacja poprawia jakość wszystkich ulokowanych na parterze przestrzeni dziennych.


W pierwszej fazie projektu opracowano koncepcję przedłużenia budynku, przekształcenia części, która dotąd działała jako „świetlne pudełko”. Elementy wpuszczające światło do wnętrza zostały zmaksymalizowane poprzez wprowadzenie okien o pełnej wysokości. To dodatkowo podkreśla orientację elewacji aneksu. Takie rozwiązanie sprawia, że światło przenika przestrzeń i wypełnia je. Wykorzystanie zalet mocnego doświetlenia pozwoliło inaczej wyposażyć jadalnię, która teraz stała się przestrzenią widokową. Mieszkańcom oferuje w trakcie posiłku niepowtarzalny ogląd na to co na zewnątrz – przez cały rok.

Dzięki temu rozwiązaniu nowa jadalnia bardziej sprzyja wspólnym rodzinnym zajęciom i mamy wrażenie, że jemy i mieszkamy na zewnątrz przez cały rok – wyjaśniają właściciele.

Jak najmniej sprzętów

Kuchnia została tak przeprojektowana, aby wspierać konwersację między starymi i nowymi elementami. Życzeniem właścicieli było, aby zachować ciemne barwione podłogi. Dlatego dodatkowo zintegrowane materiały są bardziej jasne i neutralne. Delikatność przestrzeni wzmacniają gładkie szafki, bez widocznego sprzętu. Jedynie krzesła i stół od  Kastella stanowią widoczny element wystroju wnętrz.


W przeciwieństwie do całego, nieskazitelnie białego otoczenia, centralny drewniany moduł wyróżnia się swoją fakturowaną powierzchnią z drewnianymi listwami. Ta centralna część pomaga w budowaniu harmonii między starymi i nowymi elementami przestrzeni. Widoczny ze wszystkich pokoi staje się punktem centralnym na parterze. Kieruje wewnętrzne ścieżki mieszkańców w kierunku świetlistego aneksu, który otwiera się na podwórko.

Serce z orzecha

Centralny moduł wykonano z drewna orzechowego. To element, który wprowadza odrobinę ciepła i tworzy harmonię ze starszą, zachowaną drewnianą podłogą. Pozwala też ukryć te wszystkie niezbędne w domu elementy, których jednak nie chcemy mieć na widoku. Tam znajdują się zarówno szafki na naczynia, jak i spiżarnia. Dzięki temu przestrzeń zostaje w ten sposób pozbawiona przeszkód i wydaje się bardziej przestronna.
Praca projektantów obejmowała też inne przestrzenie na parterze – zmodyfikowano je tak, by ostateczny efekt mógł doprowadzić do otwarcia przestrzeni i stworzenia przyjaznych relacji między pokojami. Otwarcie parteru pozwala na płynny przepływ energii, przestrzeni oraz stref w dolnej części domu oraz na lepsze połączenie z otoczeniem.

Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, projekt przygotowany przez Appareil Architecture łączy w sobie nowoczesność i funkcjonalność. Zachowuje jednocześnie ducha oryginalnego obiektu, który zaprasza do wnętrza i spędzania czasu w środku.

Projekt: Appareil Architecture
Foto: Félix Michaud

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy