Back to home
Wnętrza

Pudełko z ziemi

Biuro z żywym drzewem w środku? Tego jeszcze nie Wam nie pokazywaliśmy. Earthbox to pracownia paragwajskiej Equipo de Arquitectura. Nowe biuro powstało z drewna, piasku oraz szkła.

„Słońce nie wiedziało, jak było wspaniale, dopóki nie uderzyło o ścianę budynku” – to zdanie Louisa Kahna, cenionego architekta tworzącego w nurce modernizmu, przyświecało projektowi Horacio Cherniavsky i Viviana Pozzoli. Oboje tworzą paragwajską pracownię Equipo de Arquitectura. Zbudowali dla siebie miejsce, które najprościej można określić jako „pudełko z ziemi”. Stanęło ono w Asunción.

Równanie na biuro

Marzenia + Potrzeby + Niezbędne surowce = Projekt.
Quasi-matematyczny wzór opisujący ich pracę znalazł przełożenie na formę, która jest bardzo precyzyjna i oddaje idee przyświecające twórczości zespołu. Earthbox – bo tak nazywa się pracownia zespołu – powstał jako efekt równania, które miało pomóc zmaterializować marzenia przy ograniczonym budżecie.


To było też trochę jak ćwiczenie z pracy z materiałami. Rozpoczęło się eksperymentalnym procesem transformacji materiałów, takich jak ziemia, drewno i szkło. Skonfigurowano je w formę rozpiętą między dwoma drzewami. Jedno (brachychiton klonolistny) pozostaje na zewnątrz – ale zostało „obramowane” i tak widzimy je ze środka budynku. To obraz, patrona wnętrza, coś do obserwacji, towarzysz. Drzewo guavirá stoi pośrodku budynku w szklanej klatce (otwieranej). Jest kompanem tych, którzy akurat przebywają w środku.

Ręczna robota

Architekci budynek wznieśli sami. Ściany mają 30 cm grubości i powstały z pozyskanej na miejscu i odsianej z kamieni, roślin oraz odpadków ziemi. Zmieszany z cementem piasek wsypano do drewnianych form oraz ubito, tak by ukształtować solidne bloki. Z nich powstały ściany, na których oparto gruby na 20 cm dach.

Lokalne materiały i recycling przyświecały realizacji Earthboxu. Wszystkie meble i drzwi wykonane są z przetworzonych drewnianych ram wykorzystywanych przy betonowych płytach wykorzystanych do pokrycia ścian biura.
Wyposażenie jest skromne. Dywany, stołu, biblioteczka. Ta ostatnia odrywa się od ścian, jest trochę jak ekspozycja. Przez szklaną część ściany/sufitu wpada światło i naturalnie oświetla i podkreśla książki i obrazy – najcenniejsze skarby w studio.

Nastroje

Jeśli światło buduje czas, a grawitacja buduje przestrzeń, atmosferę Earthbox buduje się za pomocą dźwięku jazzu, zapachu kadzidełka i smaku świeżej kawy – mówią projektanci.

Earthbox to pracowania, ale też ostoja wśród przyrody. Żywa zieleń otacza złączony z naturą obiekt. Sama forma i kolory ziemi sprawiają wrażenie, że obiekt wyrasta z piasku, jest naturalnie wtopiony w krajobraz. Wykorzystane materiały, ciepłe dywany w środku, prosta konstrukcja sprawiają, że przebywanie w biurze Equipo de Arquitectura jest doświadczeniem bardzo zmysłowym.


Drzewo znajdujące się w środku biura rośnie swobodnie i naturalnie – konstrukcja nie wpływa na nie. Jest jedynie otoczone szklaną, otwieraną klatką. Dzięki temu gdy jest dobra pogoda można obcować bezpośrednio z energią pnia. Gdy zacznie padać – wystarczy zamknąć tę część i podziwiać dynamikę świata.

Projekt: Equipo de Arquitectura
Foto: Leonardo Mendez, Federico Cairoli, Equipo de Arquitectura, Lauro Rocha
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy