Back to home
Wnętrza

Gniazdo pod kołem podbiegunowym

W fińskim Rovaniemi, ledwie parę kilometrów od koła podbiegunowego, są gniazda. Do wynajęcia. To nieduże, drewniane moduły, które tworzą wyjątkowy, rozproszony hotel. Można w nim schronić się, by w ciszy i spokoju obcować z arktycznym krajobrazem.

Koncepcja Arctic Tree House Hotel rodziła się podczas ścisłej współpracy z klientem. Inspiracją do takiej takiego pomysłu ośrodka wypoczynkowego w lapońskim Rovaniemi – położonego na stromym, naturalnym zboczu – była nordycka przyroda i kultura. Punktem dojścia rozważań jak Arctic Tree House ma wyglądać był pomysł na stworzenie małych, osobnych budynków mieszkalnych osadzonych w krajobrazie. Ich duch podkreśla charakter tego terenu i tworzy optymalną scenerię dla doświadczania zarówno natury, jak i arktycznego mistycyzmu.

Schowani w drzewach

Pokoje hotelu Arctic TreeHouse mieszczą się w osobnych modułach pokrytych gontem z szyszek sosnowych. Domy zdają się wyrastać z leśnego krajobrazu, a to za sprawą ulokowania na czarnych filarach, które wynoszą bryłę domów ponad drzewa i skały. Kolejne rzędy domków „wędrują“ w dół, pozwalając podziwiać krajobraz i zorze polarne.
Na stokach wzgórz ulokowano 32 jednostki umieszczone w parach. Projektanci ze Studia Puisto Architects stworzyli dwa typy obiektów. Na szczyt wzniesienia wspinamy się po schodach pomiędzy dwoma budynkami, tym sposobem docieramy do drzwi wejściowych. Z kolei obiekty znajdujące się na dole można połączyć w jedną większą jednostkę i do nich wchodzi się bezpośrednio z ulicy.


Po połączeniu jedna z połówek służy za mini-kuchnię. Wszystkie pozostałe jednostki mieszkalne są wyposażone w lodówki. Do budynku wchodzi się „z góry“ i trafia od razu do holu. Tu są drzwi do łazienki oraz duży schowek, a na górze znajduje się coś jakby nieduże gniazdo, w którym może spać jedna osoba. W holu panuje intymna atmosfera, a to dzięki zaciemnieniu. Ograniczenie ilości światła gra w całym projekcie ważną role. Gdy z holu wchodzimy do głównego obszaru, zanurzamy się w jasność, ilość światła wzrośnie, a krajobraz otworzy się w pełnej krasie. Ściana z widokiem na krajobraz jest w całości wykonana ze szkła, a każda jednostka mieszkalna została starannie rozmieszczona w taki sposób, który zapewnia najbardziej niezakłócony widok na krajobraz.

Gra świateł

Budynki to drewniane konstrukcje pokryte również drewnianym gontem. Są one starannie zaplanowanymi ciepłymi gniazdami. Tak mówią o nich projektanci. Kontrast między dziką naturą i bezpieczną przestrzenią wnętrz przypomina charakterem właśnie gniazdo. Ten motyw stanowi element przewodni całego projektu.


Wystrój wnętrz pokoi bazuje na zaskakujących i przemyślanych szczegółach, które wiążą go z tym terenem i eksperymentalną koncepcją hoteli. Miękkie, ciepłe materiały użyte do aranżacji pokoi podkreślają atmosferę schronienia. Ekologiczny charakter zastosowanych materiałów i rozwiązań technicznych miał istotny wpływ na każdym z etapów procesu planowania i budowy. Zielony dach każdego modułu ma rekompensować utraty roślinności, do której doszło w wyniku inwestycji. Drewno na wewnętrznych powierzchniach tworzy komfortowe środowisko, zapewnia zdrowe powietrze w pomieszczeniach i przyjemną akustykę.


Zanieczyszczenie otoczenia domów światłem zostało ograniczone do minimum, tak by móc bez przeszkód podziwiać zorze i by możliwy był kontakt z prawdziwie dziką przyrodą. Jest tutaj wystarczająco dużo świateł, aby zapewnić bezpieczne poruszanie się i pomóc gościom znaleźć własne miejsce do spania. Tylko tyle. Niektóre piękne, celowo wybrane drzewa zostały oświetlone, aby pełniły funkcję punktów odniesienia.

Wieczorami i nocami budynki świecą jak latarnie morskie, rzucają intrygujące cienie i zapraszają do wejścia do ciepłych pomieszczeń. W ciągu dnia światło i cienie na wewnętrznych i zewnętrznych powierzchniach budynków prowadzą grę z otaczającą przyrodą i materiałami użytymi do wzniesienia gniazd.

Pokój z widokiem na zorze

Każdy pokój jest przywożony w te okolice jako gotowy moduł. To ogranicza ryzyko zaszkodzenia przyrodzie w trakcie prac budowlanych i gwarantuje jednakową jakość każdemu modułowi. Na miejscu konieczne jest wykonanie tylko podłączeń do sieci wodnej czy elektrycznej. Skomplikowane detale, które tworzą siłę tych budynków, można było opracować tylko dzięki wiedzy i trosce konstruktorów. Na przykład drzwi harmonijnie łączą się ze ścianą, a ramy okienne pozostają całkowicie ukryte. To zapewnia jednolitość i energetyczną efektywność pokoi. Prototyp powstał jeszcze przed rozpoczęciem projektu, co pozwoliło na wcześniejsze dokładnie zbadanie wybranych rozwiązań i metod. A projekt realizowano wyjątkowo szybko. Planowanie rozpoczęto w sierpniu 2015 r., a prototyp był gotowy już w grudniu. Wszystkie budynki – gotowe do zamieszkania i umeblowane – postawiono w listopadzie 2016 r.


Wnętrza zaprojektowano z troską o detale i klimat. Drewno, ciepłe materiały – to wszystko sprawia, że aż chce się schować w tych modułach i spędzać w nich arktyczne noce. Pokoje nie są zbyt wielkie, ale przytulne i ładnie zaaranżowane. W zgodzie z naszymi wyobrażeniami na temat tego, jak wygląda styl skandynawski we wnętrzach.


Teraz przewiduje się, że oprócz Arctic TreeHouse Hotel, ten teren zostanie wypełniony różnymi innymi jednostkami zakwaterowania. Ich architektura da nowy możliwość innego spojrzenia na arktyczną naturę. Klimat już gotowego hotelu oddaje też recepcja i restauracja, która znajduje się w dole terenu wypoczynkowego.

Restauracja w kształcie płatka śniegu

Budynki stoją na stromym zboczu i zdają się łączyć z otaczającą przyrodą. Odwracają się tyłem do zbocza i wyciągają swoją bryłę w stronę linii horyzontu. Roślinność wypełnia przestrzeń między budynkami, jakby skłaniając architekturę do dialogu z otaczającym środowiskiem Arktyki. Konstrukcja w której mieści się recepcja i restauracja przypomina pięcioramienny płatek śniegu. Po przybyciu do budynku, odwiedzający wejdzie najpierw w zadaszoną przestrzeń zewnętrzną. W tej części budynku znajdują się również toalety i szatnia. Obok szatni znajdują się schody prowadzące do galerii, w której mieszczą się biura i sale konferencyjne.


Do wysokiego holu w środku budynku prowadzi ganek. Centralnym punktem holu jest imponujący stalowy kominek, a z holu można obejrzeć od środka za jednym zamachem niemal cały budynek. Choć kuchnia i zaplecze techniczne mają betonową konstrukcję, to reszta budynku jest wykonana z drewna. Sufity i ściany są także pokryte drewnianymi panelami od wewnątrz i na zewnątrz.


Wszystkie powierzchnie ścian i sufitów w miejscach wspólnych są pokryte ciemnymi drewnem w plamy, które razem z olejowanym parkietem dębowym, wprowadzają wiele spokoju do wnętrza. Front recepcji jest pokryty tymi samym gontem, co jednostki mieszkalne. Zastosowanie drewna nadaje wnętrzom przytulności, działa dobrze akustycznie i zapewnia zdrowe powietrze wewnątrz budynków. Taki wystrój sprawiał, że naturalne było wykorzystanie drewnianych mebli oraz tkanin i dywanów, skóry czy wełny. Trwałość i aspekty zdrowotne były głównym czynnikiem, na który zwracali projektanci.

Mniej świateł

Wysokie okna sięgające od podłogi do sufitu wpuszczają do środka dużo naturalnego światła, a zatem minimalizują zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie. Zasadą było umieszczanie lamp tylko tam, gdzie jest to konieczne, na przykład w przejściach w hotelu.

Tam znajdują się zintegrowane paski ledowe na meblach. Przyciemniane oprawy umożliwiają modyfikację oświetlenia na wiele zaawansowanych sposobów – to było istotne, by nad tym aspektem móc panować w możliwie największej liczbie detali. Lampy w kształcie stożka wewnątrz restauracji są zainstalowane losowo, co wniosło odrobinę nieprzewidywalnej zabawy do wnętrza.
Na końcu segmentu restauracyjnego znajdują się tarasy z koronkową zabudową, która działa jako nieformalna granica między ludźmi i otaczającą przyrodą. Przy okazji w nocy, dzięki światłom ze środka, rzuca ciekawe cienie na otaczającą przestrzeń.

Projekt: Studio Puisto Architects Ltd.
Foto: Marc Goodwin
1 Comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy