Back to home
Wnętrza

Jest szczupły, wysoki i przestronny

Jest smukły, prawie niezauważalny. Mieści się w londyńskim Camden. To przybudówka do istniejącego od dawna budynku to w pełni funkcjonalny i – wbrew pozorom przestronny – dom. Chociaż trzeba było go przebudować, ponieważ 30 lat temu ktoś go zepspuł.

Zacznijmy od tego, że budynek był od dawna do poprawy. Już w latach 80. XX wieku Slot House (tak nazywany jest ten projekt) został gruntownie zmodyfikowany i to niezbyt szczęśliwie. Jego architektura wewnętrzna była oparta o rozdrobniony układ pomieszczeń, słabą łączność pomiędzy głównymi pokojami mieszkalnymi i ograniczającymi wysokościami sufitów. Większość oryginalnych i dobrze zaplanowanych wewnętrznych cech mieszkania została utracona w trakcie tamtego remontu. A bardzo źle pomyślana przybudówka dodana z tyłu tylko pogorszyła sprawę. Liczne zmiany wprowadzone na parterze przerwały płynny przepływ przestrzeni w wąsko i głęboko rozplanowanym wnętrzu.

Odzyskać i ożywić

Po ponad trzydziestu latach londyńskie Studio Octopi otrzymało zadanie odzyskania i zaaranżowania oryginalnych proporcji domu. Chodziło o taką reinterpretację układu wnętrz, by odpowiadało też współczesnemu życiu rodzinnemu.


To co rzuca się w oczy na początku to wysokie na dziesięć metrów szklane ściany łączące przebudowany fragment domu i pobliską posesję. Podzielone są na dwa okna skrzydłowe. Dzięki zmianom udało się stworzyć jadalnię wysoką na dwa piętra – ulokowana jest na poziomie piwnicy, ale ciągnie się jeszcze jedno piętro – szklana ściana sprawia, że jest bardzo jasna. Główny pokój z łazienką znajduje się na pierwszym piętrze.


Dębowe schody nie są w pełni zabudowane między stopniami, co pozwala na większą przejrzystość przestrzeni. Dzięki temu rozwiązaniu część komunikacyjna nie jest odseparowana od reszty pomieszczeń. Światło swobodniej przenika do wnętrza dając widok rozciągający się od piwnicy przez główną przestrzeń o podwójnej wysokości. Podobnie od strony wejścia „pływające stopnie” sprawiają, że cała szerokość domu jest od razu widoczna, a światło przenika przez szklane ściany po całości budynku.

Więcej cegły

Istniejące skrzydło budynku zostało rozbudowane z użyciem dopasowanej do całości budynku cegły London Stock – tak wskazywały wymagania planistyczne.

Rozszerzenie obiektu umożliwiło przebudowę górnych pięter wraz ze wzrostem całej wysokości skrzydła. Nowe współczesne okna odwołują się swoim stylem do stolarki sąsiednich nieruchomości. Ulokowane na poziomie piwnicy 6-metrowe obrotowe drzwi zapewniają dostęp do ogrodu z patio. Podkreślają też bryłę domu.
Ciekawym rozwiązaniem jest polerowana betonowa podłoga w piwnicy. Rozciąga się ona aż do ogrodu, gdzie zielona ściana pozwala na intensywne wykorzystanie tarasu do celów rozrywkowych.

Dzięki wąskiemu, ale głębokiemu planowi zagospodarowania terenu, zmiana wielu poziomów nieruchomości była kluczem do sukcesu tego projektu. Usunięcie zmian wprowadzonych na piętrach pomogło w poprawie przepływ przestrzeni i wysokości sufitów. Musieliśmy też przekonać klienta do usunięcia podłogi w tylnej części poziomu parterowego. Takie rozwiązanie połączyło główne przestrzenie mieszkalne i stworzyło okazję do wprowadzenia spektakularnego oszklenia, które z kolei powiększyło optycznie rozmiar ogrodowego patio – mówi James Lowe, dyrektor projektu.

Wizualna lekkość i jednorodność wnętrza to efekt prostych środków – wykorzystania białych tynków, cementu oraz drewna. Surowe, ale proste w stylistyce pomieszczenia są przez to bardzo przytulne i przestronne.

Projekt: Studio Octopi
Foto: Jack Hobhouse
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy