Back to home
Wnętrza

Chodź na % (kawę) z Nendo

Sam Oki Sato tu się nie pojawia zapewne zbyt często, ale czy przyjemność picia kawy w miejscu stworzonym przez Nendo nie jest już przyjemnością samą w sobie? Jeden z najbardziej cenionych projektantów wykreował wnętrze kawiarni % Arabica w Kuwejcie. Zapraszamy!

Nowa filia kawiarni % Arabica, znanej sieci Higashiyama z miasta Kyoto, powstała w mieście Abu Al Hasaniya w Kuwejcie. Ulokowane dosłownie kilkaset metrów od wybrzeża Zatoki Perskiej została zaprojektowana w minimalistyczny stylu, za który cenione, i z którego znane jest japońskie biuro Nendo.

Widok z góry

Surowa biel została użyta jak podstawowy kolor dla tej przestrzeni, ale charakter wnętrza jest też podkreślany takimi materiałami jak mosiądz i beton. To one pozwalają kawiarni nawiązać do elementów identyfikacji wizualnej marki Arabica. Betonowe słupy są surowe i wyglądają na niepoddane twórczym wpływom. W zestawianiu z nowoczesną i polerowaną powierzchnią przestrzeni do siedzenia charakter tego materiału jest tym bardziej wyrazistszy. Kawiarnia przypomina widownię w amfiteatrze – nie ma tu krzeseł, a jedynie kolejne poziomy/warstwy, na które można usiąść.


Białe ekspresy do kawy wtapiają się w tło, dzięki czemu to lniane worki z ziarnami kawy, schowane za szklaną gablotą, stanowią główny akcent wizualny lokalu. Delikatna ilustracja w postaci mapy pokazującej pochodzenie ziaren, to praktycznie jeden z niewielu elementów dekoracyjnych w pomieszczeniu. Nawet stoliki są prawie niewidoczne.


Czterometrowa wysokość wnętrza i położenie lokalu na rogu budynku, z szerokimi oknami i otwarciem na zewnątrz, sprawiają, że przestrzeń przypomina mieszankę wystawy i widowni. Możemy ją podziwiać z zewnątrz, ale też w pełnej krasie od środka. Układ przestrzenny stopniowo unosi się od części dla gości na dole, do baru na górze. Taka struktura wnętrza otwiera szerokie pole widzenia z dowolnego miejsca w sklepie, a także zapewnia pełny widok na zewnątrz.

Pod czujnym okiem

Pracownia Nendo tak zaprojektowała układ wnętrza % Arabica, że naturalnie oddzielona jest kolejka ludzi oczekujących na kawę od tych, którzy siedzą przy stolikach. Jedni nie przeszkadzają drugim, a zarazem personel za ladą ma pełny widok na cały sklep.
Chociaż kawiarnia została zaprojektowana jako przestrzeń z otwartym polem widzenia, to ważnym elementem projektu było też poszanowanie islamskich zwyczajów. A te nakazywały respektowanie prywatności kobiet. Dlatego ławka zostały zaprojektowane jako lekko zakrzywione, co pozwala ograniczyć niepożądany kontakt wzrokowy.


Powierzchnia kawiarni to 190 mkw, co pozwala gościć do 30 miłośników kawy jednocześnie. 44 dodatkowe miejsca są dostępne na tarasie. Część ławki została przedłużona na drugą stronę okna, co daje bezproblemowe, wizualnie zaznaczone, przejście między wnętrzem sklepu a zewnętrzem.


Podział sklepu według tarasowego trójkątnego układu i czterech pionowych warstw, pozwala na stworzenie wiele osi widzenia zarówno dla klientów, jak i personelu. Ale to co najważniejsze: kawa jest tu pierwszej klasy. Niezależnie gdzie się siedzi.

Projekt: Nendo
Foto: Takumi Ota
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy