Back to home
Wnętrza

Nietypowe mieszkanie, dla typowej rodziny

To projekt, który wzbudził spore dyskusje w Chinach. Projektanci stworzyli bowiem przestrzeń dla typowej rodziny z klasy średniej, która wyłamuje się ze schematów. Wzorce, które realizowane są w milionach innych chińskich domów, tutaj totalnie wyrzucono poza nawias.

Koncepcja tego mieszkania w Szanghaju powstała w ramach jednego z odcinków chińskiego programu telewizyjnego „Dream Reforms House”. Efekt końcowy wzbudził dyskusje i ożywione reakcje wśród widzów. Jak przyznają projektanci z WUtopia Lab (Min Erni i Yu Ting) – intensywna reakcja sprawiła, że poczuli się w obowiązku wyjaśnić skąd wzięły się ich pomysły.

Typowość zabija radość

Podstawowa koncepcja dla liczącego 121 mkw domu była prosta: stworzyć otwartą, współdzieloną przez wszystkich mieszkańców przestrzeń. Projektanci odrzucili model domu, który jest teraz najpowszechniejszy w Chinach. „Typowy” oznacza w tym wypadku trzy sypialnie oraz dwie przestrzenie dzienne. Takie też było to szanghajskie mieszkanie na początku, ale w efekcie zamienili je na wnętrze z jedną sypialnią oraz jednym salonem.

„Typowy dom” to marzenie, do którego realizacji dąży w przeciętna, ustabilizowana rodzina nuklearna w Chinach – mówią Min Erni i Yu Ting.

I jak dodają: takie podejście jest zabójcze dla rozwoju miast i jakości życia w nim. Projektanci wolą widzieć życie rodzinne jako przestrzeń radości i szczęścia – a konieczność wpasowania się w typowe, podzielone wnętrze sprawia, że część tej codziennej radości ucieka.

Dodajmy światła

Zaczęto od wymiany okien: te podzielone na części zamieniono na jednolitą taflę szkła bez szprosów. Brak bariery w postaci okiennej kraty pozwala w pełni obcować z widokiem na świat. Doświetla też wnętrze.


Swoboda przenikania przestrzeni, jaką udało się wprowadzić dzięki zburzeniu ścian, sprawia, że każdy z mieszkańców może korzystać z domu w sposób, w jaki tego akurat potrzebuje. Naturalne granice dla stref stanowią środkowa wyspa, sofa i domek dla dzieci (połączenie łóżka i zjeżdżalni).

W ten sposób każdy członek rodziny zajmuje część domu, której potrzebuje w danym momencie, naturalnie nadal dzieląc z innymi ten sam świat – opisują projektanci.

Łazienki (są dwie) umiejscowiono w części o łukowo zakrzywionych ścianach albo module. Główna łazienka ma ścianę wykonaną ze specjalnego rodzaju szkła. Jest przezroczysta, ale gdy wchodzi się do środka, szkło staje się nieprzejrzyste, co gwarantuje odpowiedni poziom prywatności. Zarazem światło z zewnątrz nadal może dostawać się do pomieszczenia, nie trzeba więc uciekać się tylko do sztucznego oświetlenia.


Wszystkie szafki są są ustawione wzdłuż ściany, a drzwi wykonano z matowego szkła. To buduje poczucie jednorodności i nowoczesności wnętrza. Północny balkon jest zabudowany i przekształcony w przestrzeń roboczą. Dzięki rozległemu otwarciu na przepływ światła dziennego oraz zniesienie barier w środku prace domowe nie są już ciężką pracą w ciemnym miejscu.

Kolory i materiały

Oprócz jasnego, pomarańczowego koloru w drugiej łazience, wszystkie inne barwy w mieszkaniu są dostosowane do dominującej perłowej bieli. Meble są jasnoszare, a ozdoby w cukierkowych kolorach pełnią funkcję wizualnych wyróżników.

Zaprojektowaliśmy też ścienne malowidło w korytarzu na zewnątrz, które przedstawia góry i lasy. Wejście do domu jest ukryte w jego środku – zdradzają projektanci.

Proste materiały – szkło, drewno, płytki, tkaniny, kamień, zieleń czy stal – posłużyły do wyrażenia cech przestrzeni. Z uwagi na bezpieczeństwo dzieci wszystkie narożniki czy nawet kąty ścian zaokrąglono. Elektroniczne rozwiązania pozwoliły wprowadzić do mieszkania elementy domu inteligentnego – ale w bardzo rozsądnym zakresie.


Dom jest stworzony na wzorze pięcioboku (konkretnie: prostokąta połączonego z trójkątem) – ze względu na pochyłą architekturę dachu. Ten element jest wielokrotnie powtarzany w samym wnętrzu – części dla dzieci, domowym placu zabaw, elementach wyposażenia. Na wskroś realistyczna przestrzeń przez te elementy symboliczne oraz powtarzalne motywy zyskuje odrobinę surrealistycznego posmaku.


Całkowicie nowy dom przez swoją formę odwołuje się więc do wielu skojarzeń. Jest jak opowieść z zamkami, lasem, niebem, zasłonami, zniekształcającymi rzeczywistość lustrami lub nawet… kosmiczną kapsułą. Znajdziemy tu też układankę (wzór płytek w łazience), scenę, namiot i zieloną ścianę. To prawdziwa Kraina Czarów dla małych i dużych domowników.

Projekt: Wutopia Lab
Foto: CreatAR Images (AI Qing, LU Xiaobin)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy