Back to home
Wnętrza

Uciekinier w antycznym mieście

Jeśli zmęczy Was zwiedzanie Aten w tłumie turystów i chcielibyście spędzić noc w miejscu, gdzie towarzyszem będzie cisza – zajrzyjcie do Perianth Hotel. Rodzeństwo Sgoumpopoulou przygotowało miejsce, w którym posmakujecie ducha nie tylko antycznej stolicy Grecji.
Hotel Perianth mieści się w ateńskim Agia Eirini, doskonale położonym i uroczym placu pochodzącym z ery bizantyjskiej. To część miasta, która znajduje się poza szlakami turystycznymi. Dzięki temu mimo iż w Atenach na brak turystów narzekać nie można, to Perianth jest tu ostoją i miejscem do wyciszenia. Twórcy mówią o swoim hotelu, że jest to nowoczesne schronienie w starożytnym mieście.

Rodzinny

Obiekt powstał z inicjatywy trojga rodzeństwa – Konstantinosa, Anastasi i Alexandry Sgoumpopoulou. Postanowili budynek z lat trzydziestych w pełni odmienić i stworzyć nowoczesny, ale bardzo przytulny hotel sięgający neomodernistycznej stylistyki. Pomogli im w tym projektanci z cenionego K-Studio. To właśnie ten zespół nadał główny rytm i klimat wnętrzom, których styl kreują podłogi z lastryko, marmurowe meble i szklane cegły, które mają oddawać ducha współczesnej Grecji. Hotel dzieli swoją przestrzeń z Zen Center Athens, unikalną instytucją poświęconą medytacji, sztukom walki, jodze i filozofii wschodniej.
Zbudowany w latach 30. XX wieku obiekt swoją fasadą nawiązuje do dzieł międzywojennego, ateńskiego ruchu określanego jako “Streamline Modern” – elementem charakterystycznym jest połączenie elementów liniowych i zakrzywionych.

Twórcy z K-Studio (poprzednie ich projekty to klub plażowy Scorpios w Mykonos, restauracja Barbouni i Dom Plane) wzięli trapezoidalny charakter budynku za jedną z głównych inspiracji. W rezultacie zamiast konwencjonalnych korytarzy liniowych typowych dla hoteli, w Perianth mamy krótkie korytarze, które rozciągają się na boki z otwartych, centralnych salonów na każdym piętrze. Szklane ściany z cegieł w tych częściach obiektu umożliwiają światłu przedostawanie się z “szybu” budynku i zalanie salonów.

Ściany jak płótno

W hotelu znajduje się 38 pokoi o powierzchni od 21 do 46 mkw. Wszystkie posiadają prywatne tarasy, z których rozciąga się widok na wspaniałą ateńską panoramę. Wnętrza pokoi nawiązują do lokalnej, modernistycznej stylistyki z jej charakterystycznymi cechami takimi jak zakrzywione ściany, szary i czarny marmur Pietra, wykorzystanie mosiądzu i drewna, stalowe ramy, odpowiedni rodzaj szkła czy tynków.
K-Studio jest również twórcą mebli, które wykonano na zamówienie – zobaczyć można je w pokojach gościnnych i w przestrzeniach wspólnych. Za projekt oświetlenia odpowiada zespół Halo.

Wisienką na torcie w całej pracy był penthouse na szóstym piętrze. Apartament o powierzchni 116 mkw posiada on dużą prywatną werandę i niczym nieprzesłonięty widok na Ateny i Akropol.
W pokojach dominuje pastelowa paleta barw – czasem na ścianach, przeważnie jednak na wyposażeniu. Są one skonfrontowana z szarą i ciemnozieloną podłogą. To stanowi idealne płótno dla drewnianych biurek, szaf, łóżek z mosiężnymi detalami i zakrzywionymi mosiężnymi rurkami oraz czarnymi metalowymi rurami od oświetlenia i luster.

Miejsce dla sztuki

Rodzeństwo Sgoumpopoulou rozumie, że starożytna historia miasta jest ważnym elementem w tej przestrzeni, dlatego… w hotelu można oglądać współczesną grecką sztukę. W przestrzeni pokoi jak i wspólnych pomieszczeniach można oglądać dzieła takich artystów jak Yiannis Varelas, Antonakis, Margarita Myrogianni, Rallou Panagiotou i Maria Papadimitriou.
Ciekawostka: grecka kultura i styl obiektu wpłynęły tez na projekt strojów personelu. To ukłon w stronę nadrzędnej estetyki budynku – służbowe mundurki są eleganckie, nowoczesne i skromne, ale zarazem pokazują narodowy charakter. Stroje inspirowane są częściowo elementami Bauhausu, które przejawiają się w minimalistycznych sylwetkach i ekonomii linii, co widać w elementach takich jak klasyczne koszule Mao i bawełniane spodnie o luźnym kroju.

Projekt: K-Studio
Foto: mat. prasowe Design Hotels
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy
Polecamy